Wat doet een barcode?

Een barcode wordt ook wel eens een streepjescode genoemd. Dit is een code die uit verschillende soorten cijfers bestaat. Deze barcode kun je vinden op elk product dat in de winkel te vinden is. Zo’n code is ontzettend handig voor een onderneming, omdat je door middel van deze unieke code combinaties op een gemakkelijke manier de voorraad bijhouden. Echter kan de consument vrij weinig met de informatie die op de barcode geschreven staat.

Een barcode printen gaat niet zomaar met een doorsnee printer die in bijna elk huis te vinden is. Hier is een codeer printer voor nodig.

 

Bij voedingsmiddelen heeft de streepjescode meestal dertien cijfers. Daarnaast bestaan er acht verschillende getallen en langere codes die langer zijn dan alleen de dertien getallen.

Je kunt een barcode goed vergelijken met een mobiel telefoonnummer. Zo kun je zeggen dat de eerste twee getallen na het ‘06’-gedeelte iets zeggen over de provider van de telefoon. De laatste zes getallen daarentegen zeggen vrij weinig over het nummer zelf, maar zullen je doorverwijzen naar het individu aan wie het nummer toebehoort. Je zou een voorbeeld kunnen maken met de code 871 234567 001 5.
Het nummer 871 zal aangeven dat het product in Nederland wordt uitgegeven. Wanneer je te maken hebt met de nummers 870 tot en met 879 kunnen deze (lichtelijk) zijn bewerkt in Nederland. Daarna zal het nummer 234567 de code zijn die door de aanvrager zal worden ontvangen. Wanneer je een individueel bedrijf bent kun je meerdere van zulke codes aanvragen. Codes die bijvoorbeeld beginnen met 0469 kunnen bijvoorbeeld van een bedrijf als Heinz zijn. 001 zal vervolgens de code worden van een individueel product, zodat het voor een onderneming makkelijk te onderscheiden is. Zo kunnen goederen die qua codes bijna hetzelfde zijn toch zeer verschillende goederen aanduiden. Het allerlaatste cijfer, in dit geval nummer 5, zal ter controle zijn volgens een bepaalde formule.