Tips voor de beginnende gitarist

Als beginnende gitarist kunnen een paar tips vast wel van pas komen. Zo is het misschien handig om te weten, welke gitaarlessen je kunt volgen. Daarnaast is de keuze voor een gitaar ook niet zo gemaakt. Hieronder zullen een paar handige tips worden beschreven, welke vrijwel meteen toepasbaar kunnen zijn voor de beginnende gitarist.

Uit welke gitaarlessen kan ik kiezen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten gitaarlessen. Toch zijn er eigenlijk drie manieren waarop je het gitaarspel kunt leren. Hieronder worden kort de verschillende soorten van gitaarles beschreven:

  • Gitaarles volgen bij een muziekschool: je zult gitaar leren spelen in groepsverband en onder de begeleiding van een professionele muziekdocent(e). Daarnaast is het wel zo dat de gitaarlessen van een muziekschool erg prijzig zijn en de lestijden niet door de gitarist zelf zijn in te plannen.
  • Gitaarles van een privĂ© gitaarleraar: je leert nu niet in groepsverband gitaar spelen, maar alleen met een gitaarleraar. Qua begeleiding kun je het niet beter treffen. Daarnaast zijn privĂ©lessen wel erg prijzig en vaak niet geschikt voor gitaristen met een beperkt budget. Aan de andere kant je vaak wel in overleg met gitaarleraar grotendeels zelf de gitaarlessen in plannen.
  • Online gitaarlessen: deze gitaarlessen zijn gebaseerd op de zelfstudie van de gitarist. De gitaarlessen krijg je namelijk per mail in een pdf-bestand. Daarnaast is er de mogelijkheid om contact op te nemen met de maker van de cursus voor begeleiding. Toch is een online gitaarcursus erg populair. Dit heeft onder andere te maken met de prijs (eenmalige betaling van ongeveer 50 euro) en de flexibele lestijden.

Welke gitaar voor beginnende gitaristen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten gitaren. Denk maar eens aan de akoestische gitaren, elektrische gitaren en basgitaren. Daarnaast zijn er ook weer verscheidende akoestische gitaren. Zo kun je kiezen voor een klassieke gitaar ofwel Spaanse gitaar, welke is uitgevoerd met nylon snaren. Daarnaast kun je ook kiezen voor een western gitaar. Deze akoestische gitaar heeft stalen snaren, waardoor het geluid wat feller klinkt. Wanneer je kiest voor een western gitaar is het meestal wel verstandig om met een plectrum (driehoekig stukje plastic) te spelen. Hiermee kun je pijnlijke vingers voorkomen.