Reservefonds voor de VvE

Een vereniging van eigenaren is verplicht om genoeg geld in hun reservefonds te hebben om het noodzakelijke onderhoud van de komende jaren te betalen. Dat is niet alleen verplicht maar ook erg handig, omdat niemand er op zit te wachten dat er een nieuwe voorduur in moet maar dat er geen geld voor is. Het is daarom belangrijk voor de VvE dat ze weet wanneer welk onderhoud gedaan moet worden.

 

Daar kan de VvE achter komen door het laten opstellen van een Meerjarenonderhoudsplan. In een MJOP staat welke dingen er de komende jaren moeten gebeuren en hoeveel dit gaat kosten. Ook is de levensduur van alle onderdelen van het pand opgenomen. Hierdoor kan er precies uitgerekend worden wanneer er weer onderhoud moet plaatsvinden en kan er een maandbedrag berekend worden waardoor er op dat moment genoeg geld is om al het onderhoud te betalen.

 

Het enige onzekere aan het MJOP is dat er niet in is opgenomen wat de conditie is van alle onderdelen op het moment van maken van de MJOP. Het is daarom verstandig om een conditie meting te doen, waardoor er nog preciezer kan worden berekend wanneer er onderhoud moet plaatsvinden. Hierdoor kom je op het moment van onderhoud er niet opeens achter dat er geen geld voor onderhoud is en dat iedereen opeens moet bijleggen.

De pot van de VvE moet genoeg geld hebben om het onderhoud van de VvE te betalen. Dit kan echter ook gedaan worden door de dienst van de vastgoedbeheerder, want met dagelijks technisch beheer zorgt de vastgoed beheerder ervoor dat al het kleine onderhoud aan het pand wordt geregeld. De VvE heeft daar dan geen omkijken meer naar en hoeft daarom alleen geld in het reservepotje te hebben voor het geval dat de dienst van de vastgoedbeheerder wegvalt en alles zelf moet worden betaald.