Chirurgische kaakcorrectie

Het is vrij logisch en daarnaast ook heel belangrijk dat het goed voor je is wanneer je gebit op de juiste manier werkt. Je moet goed kunnen eten en praten, en daar heb je een goed werkend gebit voor nodig. Het is dus belangrijk dat je goed voor je gebit zorgt, zodat deze blijft verkeren in een perfecte staat. Ook is het een echte voorwaarde dat je kaak de juiste stand moet hebben om een gebit te hebben dat echt op de juiste manier werkt.

Vooral kinderen hebben vaak nog geen juiste stand van de kaak. Maar, door de orthodontische technieken van tegenwoordig, kan deze afwijking snel en makkelijk worden behandeld; de kaak van een kind is namelijk nog in de groei.
Bij volwassenen zal dat moeilijker gaan worden. Bij een volwassen man of vrouw is de kaak namelijk al volgroeid. Een kaak afwijking zal dan alleen maar door middel van orthognastische chirurgie, beter bekend als een chirurgische kaakcorrectie. Dit soort chirurgie kan nodig zijn door bijvoorbeeld een nooit-behandelde aangeboren afwijking, of bijvoorbeeld door een ongeval. Orthodontie volwassene komt dus vaker voor dan je wellicht denkt.

 

Een complete behandeling van een orthognastische kaakcorrectie duurt ongeveer anderhalf jaar, bestaand uit een voorbehandeling en dan natuurlijk ook een nabehandeling.
De voorbehandeling van de kaakchirurgie zal ongeveer een jaar gaan duren. De orthodontist maakt dan twee tandbogen, één voor de bovenkant en één van de onderkant, die af worden gestemd op jouw tanden. Deze tandbogen zul je dus ongeveer twaalf maanden dragen.
Vervolgens zal de kaakchirurg de behandeling uit gaan voeren. Dit zal zo ongeveer zes maanden lang gaan duren, maar dan heb je ook wat. Aan het eind van het proces zul je de juiste occlusie hebben bereikt. Het kan wel voorkomen dat je pijn gaat krijgen in je keel of van het geopereerde gebied in de dagen na de ingreep.